Καταρράκτης είναι η κατάσταση κατά την οποία ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού χάνει την διαφάνεια του.
Οι καταρράκτες διαιρούνται σε συγγενείς και επίκτητους και συχνότερος επίκτητος είναι ο γεροντικός καταρράκτης.
Η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη γίνεται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά υπό τοπική αναισθησία με ενστάλαξη αναισθητικών κολλυρίων στον κερατοειδή. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται παραβόλβια ή γενική αναισθησία του ασθενούς. Η χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών από εικοσαετίας και πλέον είναι η φακοθρυψία με ένθεση ενδοφακού οπισθίου θαλάμου, που αποτελεί την πιο προηγμένη μέθοδο χειρουργικής του καταρράκτη σήμερα.
Για την εκτέλεση της φακοθρυψίας απαιτείται ειδικός τεχνολογικός εξοπλισμό και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Με την μέθοδο της φακοθρυψίας δεν απαιτούνται ράμματα λόγω της πολύ μικρής τομής που γίνεται στον κερατοειδή. Με την ατραυματική αυτή επέμβαση δεν απαιτείται νοσηλεία και η παρακολούθηση του ασθενούς γίνεται σε εξωτερική βάση ακολουθώντας τις οδηγίες που του δίδονται από το Νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους και η αποκατάσταση της όρασης ταχύτατη.
Στην ποιότητα του μετεγχειρητικού αποτελέσματος έχει συμβάλει δραστικά η εξέλιξη του τεχνολογικού εξοπλισμού, (το Οφθαλμιατρείο διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας) αλλά και η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και τελειοποίηση των χρησιμοποιουμένων ενδοφακών (τορικοί, πολυεστιακοί κλπ).